Čepování piva pro pokročilé

imagesPivo je moje vášeň a za svou vášní si člověk musí jít. Proto jsem začal pracovat v Plzeňském Prazdroji, abych byl přímo u zdroje. Už dříve jsem se ale o pivo a jeho správnou úpravu a čepování zajímal. Ano, pivo se ČEPUJE, točí kolotoč, zmrzlina a možná ještě Kofola. Správné čepování, ale není tak snadné jak si mnozí myslí, a dost často se v hospodách setkávám s tím, že pivo je prostě načepované špatně. Klasické chyby při čepování piva jsou špinavé nebo suché sklenice, pivní onanie, klasický podmírák nebo prostě špinavé trubky. To vše se pak odráží na chuti piva a mém gurmánském požitku.

Do nesprávného čepování piva se opřel i známý bojovník za kvalitu toho, co jíme a pijeme, Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu (Prakul). Na pomoc si přizval jednoho z nejpovolanějších lidí, výčepního Lukáše Svobodu z Lokálu v Dlouhé. Lukáš je mistrem světa v čepování piva z roku 2010, kdy vyhrál celosvětovou soutěž International Master Bartender. Na videu níže krásně ukazuje, jaké jsou časté chyby při čepování, jak načepovat krásnou „hladinku“ a na dalším bonusovém videu také předvádí různé druhy čepování (šnyt, čochtan, mlíko…). Takže se bavte a zajděte někdy do Lokálu na poctivou plzničku.

Dej Bůh štěstí!

Videa:

Špatné čepování piva

Čepování piva pro pokročilé

( Bohužel jsem nepřišel na to, jak vložit video ze Stream.cz na WordPress, takže pouze odkaz. Kdybyste někdo věděl, poraďte. Na WordPress helpu jsem se dozvěděl, že to asi nejde, ale zlatý český ručičky možná našli nějakou cestu. Co? )

Napsat komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Log Out / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Log Out / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Log Out / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Log Out / Změnit )

Připojování k %s