Ústřicové pondělí, které se vyplatí vyzkoušet

logoTakový běžný pondělní večer? Vlastně ani ne, tentokrát jsem se odhodlal k dlouho očekávané ochutnávce ústřic, tedy mořského mlže. Jelikož jsem milovník mořských plodů, tahle pochutina byla rozhodně na mém seznamu. A teď na ní konečně došlo a překvapivě ne někde ve středomoří, ale doma, v Praze na Výtoni! 

Po parádní sauně v Lázních na lodi, o které jsem už psal (viz. Lázně na lodi, aneb skok do ledové Vltavy) jsme se s mámou vydali na ochutnávku ústřic do blízké vinárny Na břehu Rhôny. Každý týden tu totiž mají kromě paštikových čtvrtků, quiche pátků i ústřicové pondělky. Za 250 Kč dostanete tři ústřice s obligátním citronem doplněné o dresing ze šalotky, bílého pepře a octa, kterým můžete chuť ústřic ještě ozvláštnit. Čerstvá bagetka je k tomu samozřejmostí a navíc dostanete ještě sklenku bio sektu.

Než se však do nich pustíte, doporučuji si navodit chuťové buňky krátkým textem.

„Říká se, že bolest propůjčuje určitým bytostem jistý druh poznání. Jako citrón ústřicím.“

Přímo z ulity lehkým srknutím („Jidášův polibek“) přeneseme živou ústřici omráčenou kapkou citrónu na střed jazyka. Plod přitiskneme na okamžik k patru, aby se vyrovnal rozdíl teplot, rozpustila se krystalická část a k pohárkům se dostala šťáva, a mohli jsme tak vychutnat lahodnou kyselost. Potom necháme ústřici klesnout mezi lehce rozevřené stoličky. Vyčkáme ještě okamžik a pak teprve můžeme stisknout zuby, pomalu, jemně, labužnicky. Vyčkáme ještě chviličku a skousneme znovu. Stačí pět až šest stisků stoliček pro vychutnání pevnosti masa a chuťového dozvuku, pak můžeme sousto spolknout. Jinak než s touto trochou krutosti ústřici vychutnat nelze.

Zdroj: Huitres Roman’s

WP_20140203_006

Ústřice dostanete čerstvě otevřené, ale určitě si je můžete nechat donést i neotevřené a provést tento rituál sami, pokud si troufáte. Pak už nezbývá než se do nich rychle pustit. Můj dojem z prvního sousta (na přírodno jen s citronem) byl: „Sakra, já jsem u moře a jím takovou nějakou slizkou slávku“.🙂 No prostě zážitek o to lepší, že se udál v Praze u Vltavy a ne na břehu moře. Druhou ústřici jsem si dal s dresinkem a opět to bylo něco jiného, zajímavého. No a třetí, na doporučení obsluhy, s kapkou červené tabasco omáčky. No a to byl ten nejlepší závěr.

Pak už atmosféra podniku vybízela jen k tomu dát si ještě nějaké to vínečko a přikusovat k tomu bagetku s olivovým olejem, mořskou solí a bylinkami a občas doplnit nakládanými černými olivami. Takže prostě super večer🙂.

WP_20140203_005

Napsat komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Log Out / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Log Out / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Log Out / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Log Out / Změnit )

Připojování k %s